12.04.2023.  

 

ИЗЛОЖБА „ЧИЈА ЈЕ МУСТРА БЕЧКА?“

   

 Plakat Nis

Универзитетска библиотека „Никола Тесла" из Ниша и Аустријски културни форум из Београда, вас позивају на отварање изложбе „Чија је мустра бечка?", која је посвећена аустријским речима и изразима у српском језику. Свечано отварање биће у среду, 12. априла 2023. године, у 12 сати, у Свечаној сали Универзитетске библиотеке.

Присутнима ће се обратити господин Адријан Фајкс, директор Аустријског културног форума и госпођа Снежана Бојовић, управница Библиотеке. Изложба ће трајати до 10. маја 2023. године.

Више о изложби: 

Као што је познато, немачки језик има три варијeтета – тзв. немачки, аустријски и швајцарски, који се даље гранају у различите дијалекте. Речи које су исписане на плакатима, део су немачког језика, али са особеностима које се само могу пронаћи и чути у Аустрији и њиховом речнику. Колики је утицај језика сведочи и то да се многи изрази и фразе из једног говорног подручја преносе у другo, не само у оквиру земаља које припадају истој језичкој породици, већ и много даље.

На дванаест плаката су представљени аустријацизми који се најчешће користе у српском језику, а за њихов дизајн била је задужена Милица Ђоковић, док је илустрације урадио Марко Шерер.

Улаз је слободан.

Добро дошли!