18.05.2019.  

 

КРИЛА ВИЛИНГРАДА“ У НОЋИ МУЗЕЈА

 

   Horizontalna (1)

 

Мултимедијална изложба „Крила Вилинграда – историја ваздухопловства у Нишу“ биће свечано отворена у Свечаној сали Универзитетске библиотеке „Никола Тесла“ у Нишу, у оквиру манифестације „Ноћ музеја“, у суботу, 18. маја 2019. године у 18 сати, а трајаће до 21. јуна 2019. године.

Идеја да се у Нишу организује изложба посвећена историји ваздухопловства настала је из жеље да се најширој јавности, а нарочито младим људима, приближе мање познати подаци о овом важном делу локалне и националне историје.  На пример, мало су познате чињенице да је Ваздухопловна команда српске војске (по наредби војводе Радомира Путника) формирана 1912. године управо у Нишу; да је први српски аеродром био на Трупалском пољу надомак Ниша; да је наредник Михајло Петровић (по коме се данас зове нишки војни аеродром) прва ратна жртва у историји српског ваздухопловства, а друга у свету; да су се авијатиком бавили и о њој писали књижевни великани попут Црњанског, Винавера, Кракова и других, као и многе друге занимљивости.

Изложба обухвата бројне документе, фотографије, архивску и библиотечку грађу, макете авиона, као и значајан број артефаката, које су Универзитетској библиотеци уступили њени сарадници на припреми ове изложбе: Јавно предузеће Аеродром „Константин Велики“, војни аеродром „Наредник Михајло Петровић“,  удружење ратних ветерана 63. падобранске бригаде, удружење грађана Авиони изнад Ниша, портал Fly from Nis, удружење грађана „Београдски макетарски клуб“ и бројни појединци – ентузијасти и заљубљеници у авијатику.

Улаз је слободан. Добродошли!