У организацији Универзитетске библиотеке, на Универзитету у Нишу је 03.12.2013. године одржана презентација овог сервиса и предавање на тему„Ефикасно истраживање и учење уз помоћ EBSCO база и лиценцирање научних часописа“.

Предавање је одржао Pavel Synek, представник EBSCO информационих сервиса из Републике Чешке, а представник из Србије је био Небојша Крстић из неоЛибрис-а из Београда.

На предавању је представљен инфомациони сервис EBSCO, који чине базе података електронских часописа и књига, мултидисциплинарног карактера. EBSCO нуди преко 375 база података, са 355.000 електронских часописа са чланцима у пуном тексту и 420.000 електронских књига, а њихови корисници су милиони истраживачa широм света.

Треба напоменути да научна заједница Србије већ има приступ EBSCO базама преко сервиса КоБСОН, али само до 10, од преко 375 база података из свих научних области, које овај сервис садржи. Тако је ово јединствена прилика да истраживачи претраже базе података из своје области, и да се факултети, можда касније, на њих и претплате.

Други део предавања био је намењен издавачима и уредницима научних часописа и посвећен лиценцирању научних часописа. Било је речи о томе на који начин се домаћи часописи могу наћи у EBSCO базама.

ВАЖНО: Корисницима из Ниша је, преко Универзитетске библиотеке, обезбеђен пробни приступ EBSCO базама до краја јануара 2014.  године, на адреси:

http://www.neolibris.rs/ebsco

Корисничко имеuninis

Лозинка: test2013

Позивамо све заинтересоване кориснике да искористе ову могућност.