ТЕСЛА ДАН


Дана 10. јула 2014. године, у оквиру обележавања националног дана науке, Кластер путева културе је у целој Србији организовао манифестацију “Тесла дан”. Локални партнер за Ниш била је Туристичка организација Ниша, која је, у сарадњи са Универзитетском библиотеком, организовала интересантну промотивну туру “Тесла и Ниш са почетка XX века“.

Како су организатори истакли, “циљ манифестације Тесла дан је да прикаже Ниш и Србију у неком другачијем светлу, да покаже да ово није само земља гостољубивих домаћина и доброг провода, већ и земља културе, науке и привреде. На овај начин желимо да створимо јак и препознатљив бренд, да привучемо пажњу-како туриста, тако и бизнис сектора, нарочито у области обновљивих извора енергије, енергетске ефикасности и ИТ-а.”

Програм је подразумевао обилазак Универзитетске библиотеке “Никола Тесла, мале хидроелектране „Света Петка“ у Сићеву и „Винског села Малча”.

Заинтересовани грађани окупили су се у просторијама Универзитетске библиотеке„ Никола Тесла“ у 12 часова, где их је најпре у име организатора поздравио директор Туристичке организације Ниша, господин Урош Парлић, а потом су им запослени у Библиотеци одржали краћу видео презентацију Библиотеке, са посебним освртом на колекцију о Тесли и досадашњи рад на промовисању Теслиног живота и стваралаштва. Након тога,уследио је обилазак простора и разгледање актуелне поставке „ Ниш- ратна престоница у Првом светском рату“.

Потом су грађани имали прилику да обиђу малу хидроцентралу “Света Петка” у Островици у Сићеву. Ово је једна од најстаријих хидроцентрала у Србији. Саграђена на проналасцима и идејама Николе Тесле и Ђорђа Станојевића 1908 године, МХЕ „ Света Петка“ још увек је у функцији и једанје од ретких сведока времена почетка електрификације Србије почетком XX века и експлоатације електричне енергије у Нишу.


Након обиласка електране,
уследио је наставак пута до “Винског села Малча”. Ту су се грађани кроз посматрање четири потпуно различита начина производње вина на тренутак вратили у прошлост, уживали у винима карактеристичним за тај период и осетили разлику у начину производње вина пре и после употребе електричне енергије.
 
petka2