03.10.2022. 

 

ШЕСТИ ФЕСТИВАЛ ПОЉСКИХ ФИЛМОВА „ВИСЛА“

 

Visla2022

   

Фестивал пољских филмова у Нишу, по шести пут заредом,  организују Фондација „Вспиерам“ и Млади амбасадори, уз подршку Универзитетске библиотеке „Никола Тесла”, у просторијама Универзитетске библиотеке, од 3. до 7. октобра 2022. године.

 

У оквиру фестивала, заинтересована публика ће моћи да погледа пет савремених пољских остварења, најразличитијих жанрова. Пројекције почињу у 17,30 часова, а улаз је бесплатан.

Детаљни програм:

 

3. октобар, 17.30


„РОДИТЕЉИ“, режија: Јакуб Мицхалзук, 2021.
Жанр: комедија, драма
Трајање: 82 мин.


„Родитељи“ су драмска комедија која се одвија на свадби, после венчања, где није изречено сакраментално „да“. Веридба је раскинута практично на прагу цркве, на дан венчања. Раскида је младожења Лукаш. Нико не зна из ког разлога. Скандал, збуњеност, сузе... Али, гости су већ стигли, неки издалека. . Требало би их бар позвати на ручак. У задњем делу сале за венчање састају се родитељи младенаца. Ово је прича о њима. Потичу из два различита света, из различитих друштвених слојева. Малгожата и Анџеј, односно родитељи младожење, представници су пољског вишег слоја, интелектуалци. Образовани, богати људи. Злонамерни би рекли „буржоазија“. Ванда и Тадеуш, односно невестини родитељи, једноставни су људи, без образовања, пуно сиромашнији. Једном речју, „пролетаријат“. У почетку су и једни и други шокирани. Вероника и Лукаш, успркос разликама између својих породица, изгледали су заљубљено и срећно. Шта се то десило?

 

4. октобар, 17,30


„МАРИЈИЦЕ“
, режија: Дариа Восзек, 2020.

Жанр: трагикомедија
Трајање: 75 мин.

Главна јунакиња филма је педесетогодишња Марија, која већину времена проводи у свом стану, који је препун излизаних фигурица Богородице, односно Маријица. Пуши цигарете, пијуцка мартини, чита љубавне романе и дуго се купа при светлу свећа. Остатак сваког дана жена проводи у локалном супермаркету у којем ради. Њену рутину, с времена на време, увек ненајављено и хаотично, прекидају посете њене нећакиње Хелене, која свраћа код Марије кад је свет умори и повреди. Овако се заједно с Маријицама крију од света. Ова монотонија престаје када Марија почиње хормонску терапију, која на њу и људе око ње има изненађујући, турбулентан и помало забаван утицај.

 

5. октобар, 17,30

 

„НОЋНИ ВОЗ“, режија: Јерзу Кавалеровиц, 1959.
Жанр: Психолошка драма
Трајање: 93 мин.


Kамерна психолошка студија, која продире у интимна емоционална стања људи који ноћ проводе у заједничком купеу вагона за спавање. Ти људи су задубљени у сопствене драме и остају изнутра усамљени. Случајно купљена карта за место у спаваћим колима у возу из Варшаве за Хел, неочекивано повезује младу жену са непознатим мушкарцем. Марта иза себе има неку дубоку емоционалну драму, а лекар не може да дође к себи након смрти своје младе пацијенткиње – самоубице на операционом столу. Трећа особа у драми је момак Сташек, који је заљубљен у Марту. Она је ипак, као што можете претпоставити, њихову везу третирала само као пролазну романсу. Ту су и стари адвокат са младом супругом, која кокетира са мушкарцима, возач који флертује са кондуктерком и свештеник. Вест о убиству и присутност убице у возу у неком тренутку узрокују, на срећу, неуспешан линч.

 

6. октобар, 17,30


„АНТИХЕРОЈ“
, режија: Мицхал Кавецки, 2021.

Жанр: документарни филм
Трајање: 77 мин.


Михал је вишеструки шампион Пољске у алпском скијању за особе с инвалидитетом. Његове руке и ноге нису у потпуности развијене. Оптужен је за крађу скутера и губи место у пољској репрезентацији. Тиме су његова каријера и планирани наступ на Зимским олимпијским играма доведени у питање. Ипак, млади спортиста добија последњу шансу да се врати у репрезентацију.

 

7. октобар, 17,30


„АМАТЕРИ“, режија: Ивона Сиекиезупска, 2020.
Жанр: трагикомедија
Трајање: 95 мин.


Kшишјекова позоришна група „Kанцеларија за личне ствари“, чији су чланови глумци са интелектуалним потешкоћама, победник је фестивала. Награда је реализација представе у професионалном позоришту. Велика радост, велика шанса, велика очекивања. Kшишјек и његови глумци тренутно раде на новој представи „Грк Зорба“. Било би сјајно направити представу на правој позорници. Међутим, показује се да директор позоришта, нудећи им сарадњу, поставља одређене услове – добио је подршку у склопу програма промоције Шекспира. Ако желе да наступе у професионалном позоришту, морају да се подреде. Почињу пробе у којима учествују професионални глумци: Бартошек – остарели глумац, Олбињска – бивша звезда, која сада игра споредне улоге и звезда Вики, коју је привукао директор позоришта.