20.04.2023.  

 

ПРЕДСТАВЉАЊЕ КЊИГЕ „ПАД АРКОНЕ ИЛИ СУМРАК СЛОВЕНСКОГ ПАГАНИЗМА“ РАСТКА КОСТИЋА

   

Arkona 

 Позивамо вас на представљање књиге „Пад Арконе или сумрак словенског паганизма“, аутора Растка Костића, у четвртак, 20. априла 2023. године, у 18 сати, у Свечаној сали Универзитетске библиотеке „Никола Тесла“.

Говоре: Растко Костић, аутор и Горан Лазаревић, историчар, самостални истраживач.

О књизи: У нашој средини нема студије нити књижевно-историјског дела које је посвећено постојању и нестанку заједнице западних Словена (Венда), тачније теми пада Арконе, града-тврђаве на острву Рујан, у Балтичком мору, у дванаестом веку, као и рушењу и уништењу свих тамошњих паганских храмова. Аутор је, боравећи у Копенхагену, после неколико посета Рујну, добио жељу да о тим догађајима, као и о религиозном животу паганских Словена, Венда, објави књигу. Књига Растка Костића, „Пад Арконе или сумрак словенског паганизма“ је најдетаљнија и најопсежнија студија о теми пада Арконе и судбине словенског паганизма на Балтику и Полабљу. Књига је богато илустрована и бави се темом индо-иранско-словенских веза. Обрађене су теме из лингвистике, митологије, археологије, па чак и генетике.

О аутору: Растко Костић је рођен 1976. године у Београду. Основну школу и гимназију је завршио у родном граду. Студирао је Општу књижевност са теоријом књижевности на Филолошком факултету у Београду (наставио је са студијама  2022. године). Студије је наставио у Копенхагену, на групи индо-европски језици, а потом Историји религије. Писао је критичке коментаре за дански дневни лист Политикен. Превео је, осим Пада Арконе I и II, и следеће књиге: О прорицању и о синхроницитету, Алхемија, Књига о Хамлету, Месо богова, Его и архетип, Психологија и религија – запад и исток, дело Карла Густава Јунга,  Дух у човеку, књижевности и уметности, истог аутора, Фројд и психоанализа, такође К.Г. Јунга, Краљ, ратник, маг, љубавник, и коначно, 2023. године,  изашла је из штампе верзија Књиге о Хамлету на енглеском језику. Члан је Удружења књижевних преводилаца Србије. Живи и ради у Београду и Копенхагену.