30.03.2017.  

             АКАДЕМСКО ПРЕДАВАЊЕ О СТАНДАРДНОМ ЈЕЗИКУ

 

           jezik juga  


        

 

Универзитетска библиотека „Никола Тесла“ и ЕУ инфо кутак Ниш позивају Вас, са великим задовољством,на друго у низу академских предавања предвиђених за овај семестар, под називом „Стандардни језик југа и синдром ружног пачета“, професора др-а Бобана Арсенијевића.

 

Предавање ће бити одржано у четвртак, 30. марта 2017. године, у свечаној сали Универзитетске библиотеке, са почетком у 17.30 сати.

 

Основна питања којима ће се предавање бавити су: да ли стандардни језик настаје природно, у језичкој употреби, или га неко вештачки дизајнира и шта за говорника неког језика значи блискост, односно удаљеност његовог дијалекта од стандардног језика. Предмет разматрања јесу функције стандардног језика са научне тачке гледишта, као и митови и стереотипи који се јављају у вези са његовом употребом.

 

Предавач, др Бобан Арсенијевић, је ванредни професор Департмана за српски језик Филозофског факултета у Нишу. Основне студије завршио је на Филозофском факултету у Нишу, магистарске на Универзитету у Београду, а истраживачки мастер програм и докторске студије на Универзитету у Лајдену. Бави се широким опсегом лингвистичких дисциплина – од теоријске синтаксе и семантике, до експерименталне лингвистике и филозофије језика. Радио је на универзитетима у Великом Трнову, Лајдену, Амстердаму, Помпеу Фабра у Барселони, Потсдаму и Високом савету за научна истраживања у Мадриду.

 

Молимо Вас да своје присуство потврдите до среде, 29. марта, у 17 сати, на мејл This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., или на телефон 018/254-461.

 

Добродошли!