27.09.2019.  

 

ДЕСЕТА ЕВРОПСКА НОЋ ИСТРАЖИВАЧА – БИБЛИОТЕКЕ БУДУЋНОСТИ

   

Plakat

 

У Ноћи истраживача 2019. године, Универзитетска библиотека „Никола Тесла“ из Ниша представиће се изложбом „Библиотеке будућности – да ли је реч о технологији или магији?“

Савремене и будуће библиотеке препознате су као „океани информација“, као „кључна места знања, истинске инспирације и капацитета за иновације“, у којима напредне технологије остварују свој пуни смисао, јер се користе на најбољи могући начин – служе учењу, истраживању, образовању и култури; омогућавају слободан и бесплатан приступ информацијама; подстичу развијање и усвајање нових дигиталних вештина, неопходних за живот у модерном друштву.

На овогодишњој изложби, Универзитетска библиотека ће посетиоцима представити модерну технологију која се користи у свакодневном раду и која је корисницима доступна у сврхе образовања, али и креативности и забаве.

У библиотеци будућности:

Погледајте како раде HOLA интерактивни уређаји, осетљиви на додир, Kindle уређаји за читање електронских књига, штампачи на Брајевом писму и 3Д штампачи.

Научите да програмирате на Micro:bit мини рачунарима користећи програм Python.

Постаните део истраживачке заједнице Србије – сазнајте како до личне шифре истраживача.

Информишите се о: новом корисничком сервису COBISS+ и андроид апликацији mCOBISS, прилагођеној за мобилне уређаје; дигиталним репозиторијумима PHAIDRA и НаРДуС; отвореном приступу информацијама, отвореној науци и лиценцама креативне заједнице.

Сазнајте шта су то гештетнер и микрочитач и како су изгледали први рачунари и интернет модем у библиотеци.

Посетите нас и будите део нове и узбудљиве „дигиталне заједнице“.

Више о овогодишњој Европској ноћи истраживача на: https://nocistrazivaca.rs/

Изложба је отворена од 17 до 22 часова. Добродошли!