29.09.2017.  

 

НОЋ ИСТРАЖИВАЧА 2017. - ЗНАЊЕ НА ПРВИ ПОГЛЕД

   

Elektronska pozivnica Noc istrazivaca 2017

 

У осмој по реду Ноћи истраживача у Србији, 2017. године, чија су тема Миграције, у Универзитетској библиотеци „Никола Тесла“ у Нишу, 29. септембра 2017. године од 17 до 22 часа, у оквиру виртуелне изложбе, биће приказани филмови о Николи Тесли. Пратећу манифестацију ће чинити изложба књига о Тесли из фонда Универзитетске библиотеке у Нишу, представљање новог каталога литературе о њему и обука за проналажење литературе.

Централни догађај носи назив „ПРОНАЛАСЦИ НИКОЛЕ ТЕСЛЕ – ТЕХНОЛОШКЕ МИГРАЦИЈЕ КА БУДУЋНОСТИ“, и резултат је пројекта који је урађен у сарадњи са Музејом Николе Тесле у Београду.

Основна идеја пројекта је симултано приказивање видео материјала и филмова о Николи Тесли. Овај материјал ће се приказивати у Великој сали и простору на другом спрату Библиотеке, а развијен је на пројекту који је спроведен у сарадњи четири институције, Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Математичког института САНУ из Београда, Музеја Николе Тесле и Електронског факултета у Нишу, у периоду 2009-2017. година. Пројектом је руководио проф. др Владан В. Вучковић с Електронског факултета у Нишу. Ово је јединствена прилика да грађани Ниша виде све резултате овог дугогодишњег пројекта.

Живот и дело Николе Тесле, као визионара, али и као младог инжињера, кога су путеви миграције водили из родне Лике у Америку, потпуно се уклапа у основне мотиве овогодишње Ноћи истраживача. Централизација и концетрација висококвалитетног видео материјала у високој резолуцији (предвиђено је дванаест базичних филмова, који приказује све аспекте живота, рада и достигнућа Николе Тесле), коришћењем најмодерније технологије, јединствен је нови доживљај. Презентација ће бити организована у виду виртуелне изложбе, која ће на интуитиван и занимљив начин, пре свега млађој популацији посетилаца, из потпуно новог угла пружити поглед на Теслу.

Сам аутор је више пута сарађивао на сличним пројектима са Универзитетском библиотеком и учествовао у Ноћи истраживача (2014-2016), тако да је ово прилика да се најбоље идеје, искуства и резултати до којих је, са својим сарадницима, дошао, обједине и прикажу на једном месту.

img 1bc206c9f63f665f8dc5638df7381634

Овом приликом биће приказано још седам дигиталних филмова који представљају пресек тематике и садржаја пројекта о Тесли, а у духу су с овогодишњом Ноћи истраживача:

Никола Тесла - Хронологија живота проналазача (2013-2014)

Nikola Tesla – Inventions and Long Island (2012-2013)

Nikola Tesla – Man Out of Time (2010-2014), филм са светске изложбе у Кини 2010 године, проширена верзија

Никола Тесла - Од визија 19. века до компјутерских модела и машина 21. века (2014)

Никола Тесла и технологије 21. века (2014)

Теслини мотори у 3Д технологији. (2014)

Теслина достигнућа - визије и 3Д модели (2014)


 СВЕ ШТО СТЕ ЖЕЛЕЛИ ДА ЗНАТЕ О ТЕСЛИ – ИСТРАЖИТЕ У БИБЛИОТЕЦИi

У исто време, у великој читаоници на првом спрату, посетиоци Библиотеке моћи ће да виде део богате збирке Теслиних књига и књига о Тесли из библиотечког фонда и да прелистају ново издање „Каталога публикација у фонду Универзитетске библиотеке „Никола Тесла“, у Нишу“ на тему Тесле. Они ће такође моћи и више да сазнају о начинима претраживања библиотечких фондова и фондова научних и културних установа у Србији, у потрази за литературом о животу и делу Николе Тесле, у штампаном и електронском облику.

Програм Ноћи истраживача 2017. године у Нишу можете погледати овде