23.04.2015.

 

     ИЗЛОЖБА НАГРАЂЕНИХ СТУДЕНАТА ДЕПАРТМАНА ЗА ЛИКОВНЕ УМЕТНОСТИ ФАКУЛТЕТА УМЕТНОСТИ У НИШУ 2008 – 2014

 

                                                                                  katalog-nagradjeni-web     

 

Дана 23. априла 2015. године у Галерији Универзитетске библиотеке "Никола Тесла" свечано је отворена изложба награђених студената Департмана за ликовне уметности Факултета уметности у Нишу 2008 – 2014.

Изложба награђених студената обухвата радове деветнаест аутора, награђених у три категорије: награда за најбољи цртеж. награда за најбољу слику и награда за укупне постигнуте уметничке резултате коју додељује Комисија за доделу награда Факултета уметности у Нишу.

Изложба ће бити отворена до 11. маја 2015. године.

Списак награђених студената по годинама можете погледати на сајту Факултета Уметности (линк)

http://www.artf.ni.ac.rs/index.php/izlozba-nagradeni-studenti-departmana-za-likovne-umetnosti-2008-2014/

 

О изложби је речено:

"Осма је година како Департман за ликовне уметности Факултета уметности у Нишу истрајава у активном ставу подстицајне подршке младим талентованим студентима ликовних уметности. Сваке године додељују се награде у три дисциплине и то за најбољи цртеж и слику на основним студијама Сликарства, као и награда за укупне постигнуте резултате, у почетку из главног предмета основних студија на Одсеку за ликовне уметности, а од недавно за укупне постигнуте резултате на мастер академским студијама Сликарство. Изложба радова свих досадашњих лауреата потврђује да су строги принципи селекције награђених студената били и остали засновани на темељним и некомппромитованим принципима исправне процене усаглашености стваралачке теме, медија и стилова реализације.

Изложени експонати износе у прави план зовну разноврсност и непотрошив капацитет медија слике. Суштинска одредница представљених дела јесте несвакидашњи спој уметничких различитости које се међусобно не искључују, већ творе једну сугестивно моћну и незаборавну креативну синергију, која се са нескривеним задовољством посматра. Пажљиво осмишљени цртежи, од сведено гестуалних, преко технички прецизних, емотивно напетих до суптилно флуидних и поетичних димензија, носе фини призвук научне поткованости визуелних исказа сведочећи, уједно, о темељној опредељености ка подстицајном неговању духа слободе уметничких израза. Студиозне претраге фундуса сопствених емоција изведене су експресивним стваралачким језиком упечатљиве ликовности. Селекција радова прожета је и изражајном снагом изоштрене социјалне критике као насушне потребе стваралаца да у актуелном тренутку у оквирима појмовног света слике визуелно промишљају и изнесу неретко неугодне коментаре појачаног дејства о странпутици смисла савременог света, несталности времена, отуђености и материјалној условљености модерног човека. С тим у вези, представљени аутори јесу формиране уметничке личности виталне пулсирајуће снаге и драгоцених креативних ресурса, на које ће стручна и шира јавност озбиљно моћи да рачуна још дуги низ година." – др. Тијана Борић