27.03.2019.  

 

ФОРУМ  БИБЛИОТЕКАРСКОГ ДРУШТВА СРБИЈЕ У НИШУ

 

   Sl

 
 Библиотекарско друштво Србије, у сарадњи са Универзитетском библиотеком „Никола Тесла“ у Нишу и Подружницом Нишавског округа, организује Форум БДС, под називом „СТАТУС БИБЛИОТЕКАРСКОГ ДРУШТВА СРБИЈЕ КАО РЕПРЕЗЕНТАТИВНОГ УДРУЖЕЊА У КУЛТУРИ“.

Форум БДС ће се одржати у Великој сали Универзитетске библиотеке, у среду 27. марта 2019. године, са почетком у 12 часова.

Присутним колегиницама и колегама ће се обратити Снежана Бојовић, управница Универзитетске библиотеке у Нишу, и др Богдан Трифуновић, председник БДС.

Форуму БДС у Нишу претходиће Скупштина Нишке подружнице на истом месту.

Више о Форуму БДС можети видети овде

Добро дошли!

 

 

У Нишу је, у Универзитетској библиотеци „Никола Тесла“, као библиотеци-домаћину, у сарадњи са Библиотекарским друштвом Србије и реактивираном Подружницом Нишавског округа, 27. марта 2019. године, одржан Форум Библиотекарског друштва Србије под називом: „Статус Библиотекарског друштва Србије као репрезентативног удружења у култури.“

Tом приликом, све присутне, поздравила је управница Универзитетске библиотеке у Нишу, госпођа Снежана Бојовић. Форум је отворио и о новом статусу репрезентативног удружења у култури за библиотечко-информациону делатност за територију Републике Србије, говорио господин Богдан Трифуновић председник Библиотекарског друштва Србије.

Након уводне речи председника Друштва о новостеченом статусу (Решење Министра културе и информисања од 14.01.2019. године) и о правима и обавезама које проистичу из поверених послова репрезентативног удружења у култури, отворена је дискусија у којој су могли да учествују сви заинтересовани. Дискусија је касније усмерена на другу, предложену од стране чланова друштва, и тренутно актуелну тему која говори о уоченим проблемима код начина на који се спроводи откуп књига за јавне библиотеке у Републици Србији.

Форуму Библиотекарског друштва Србије, одржаном након много година у Нишу, присуствовало је преко педест колегиница и колега библиотекара, из универзитетске, високошколских, јавних и специјалних библиотека Нишавског али и суседних округа.

Након завршетка Форума, уследио је  први састанак на коме је једногласном одлуком поново активирана Подружница Библиотекарског друштва Србије за Нишавски округ. Договорено је и да седиште Подружнице буде у Универзитетској библиотеци „Никола Тесла“ у Нишу. Након њеног реактивирања, изабрани су председник и секретар, као и представници који ће Подружницу Нишавског округа заступати на Скупштини Библиотекарског друштва Србије. За председника Подружнице Нишавског округа, једногласно је изабрана Маријана Стојановић из Универзитетске библиотеке „Никола Тесла“ у Нишу.