28.09.2018.  

 

ОБЕЋАЛА СИ ДА ЋЕШ БИТИ ВЕЧНА

     desanka

 

У Ноћи Истраживача 2018. године, а поводом јубилеја, сто двадесет година од рођења и двадесет и пет година од смрти велике песникиње, узорне учитељице, племените и поносне Десанке Максимовић, Универзитетска библиотека „Никола Тесла“ у Нишу, у сарадњи са Задужбином Десанке Максимовић из Београда, представиће се изложбом која носи назив: ОБЕЋАЛА СИ ДА ЋЕШ БИТИ ВЕЧНАпесничка и људска мисија Десанке Максимовић.

На свечаном отварању, у петак, 28. септембра 2018. године, у 18,30 сати, реч дајемо др Мирјани Бојанић Ћирковић са Департмана за српску и компаративну књижевност на Филозофском факултету у Нишу.

Рецитовањем Десанкине поезије, Ноћ истраживача улепшаће наши драги гости, ученици млађих разреда, ОШ „Цар Константин“, ученица седмог разреда ОШ „Доситеј Обрадовић“, Искра Милованкић и ученица другог разреда Гимназије „Стеван Сремац“, Тара Милованкић.

Лик Десанке Максимовић дочараће глумице Валентина Бактијаревић и Милица Димитријевић.

Идеја изложбе је да, у години јубилеја, све посетиоце Ноћи Истраживача подсетимо на живот и дело наше истакнуте књижевнице, да поменемо узвишене поруке и осећања које је песникиња преносила млађим нараштајима и да истакнемо непролазне вредности и идеје које чине део богатог културног наслеђа наше земље.

У свечаној сали и простору на другом спрату зграде Универзитетске библиотеке, биће представљена централна изложба докумената, слика, писама и рукописа (у оригиналу и у дигиталној форми), из богате збирке Задужбине Десанке Максимовић. У видео-сали, млади истраживачи моћи ће да погледају, за ту прилику припремљене, видео материјале.

У великој читаоноци Библиотеке на првом спрату, биће представљена изложба књига, превода и књижевних критика Десанке Максимовић и публикација о њој, као део фонда Универзитетске библиотеке „Никола Тесла“ у Нишу.

Уз дружење с библиотекарима, сви посетиоци ће моћи да сазнају више о књигама и библиотекама, као и о начину претраживања библиотечких фондова и фондова других културних и научних установа у Србији.

Изложба ће бити отворена до 5. октобра 2018. године.

Добро дошли!