01.12.2015.  

 

ИЗЛОЖБА НАСТАВНИКА И САРАДНИКА ФАКУЛТЕТА УМЕТНОСТИ


  poster-profesori-WEB  
            

Факултет уметности у Нишу обележава тринаест година постојања и рада.

Једна од активности у оквиру вишедневне прославе је и свечано отварање Изложбе наставника и сарадника Факултета уметности.

Отварање је заказано за уторак, 01. децембар 2015. године у 18 часова у Галерији Универзитетске библиотеке.

 

О изложби:

Дан Факултета уметности у Нишу још један је у низу изузетних повода за окупљање креативних снага професора и сарадника обједињених департмана за ликовне и примењене уметности, који се континуирано, из године у годину, са великом радошћу привилегованог осећања професионалног заједништва и блискости одазивају овом уметничком догађају у виду традиционалне заједничке поставке. У тринаестој години постојања тринаестог факултета Универзитета у Нишу, овогодишња изложба окупља укупно двадесет и пет излагача који пред посетиоце излазе у ширини и разноликости уметничке продукције. Годишња изложба посебан је тренутак стваралачке синергије, и истовремено одличан упоредник, моменат за освртање на трагове сопствених домета и праваца развоја тог неисцрпног спектра креативних промишљања.

Укрштени путеви посвећених стваралаца и неисцрпних уметничких трагалаца у непрегледном мноштву медија и ликовних израза доносе савремену визуелно атрактивну поставку којој у првобитном привиду одабране једноставности суштински не мањка ни пуноће садржине, ни кретивне снаге, нити богатства форме. Уважени наставници од ауторитета, предани образовно – педагошком раду са талентованим уметницима у зачецима свог настајања, професори и сарадници катедри на департманима за ликовне и примењене уметности Факултета уметности у Нишу, својим радовима показују неугасли стваралачки набој, свежину личних надградњи и стрпљив уметнички труд за осетним дограђивањем сопствених креативних потенцијала.

Интроспективна понирања у поетику и феноменологију обликовне суштине откривају нам аутентичне модерне ствараоце високе ликовне културе и завидног степена ерудиције који не престају да промишљају свет који их окружује и прерађују га у визуелне представе и форме у незајажљивој потреби стварања. Поглед на изложена дела, комплескна и вишеслојна, не оставља посматраче равнодушним. Цртежи, облици, светлост и боје, наноси, контрасти, фактуре и усеци, творе савремене радове разнородних погледа на свет, а опет обједињених кроз призму привилегованог задатка потраге за новим визурама недокучивих слика унутарњих светова и уметнички промишљених сагледавања актуелне савремености.

др Тијана Борић

 

Изложба ће бити отворена до краја децембра. Улаз слободан. Добродошли!

 

 izlozba-profesora-WEB