17.01.2017.  

 

    АЛБАНСКА ГОЛГОТА

    

 

albanska

 

ТРАГОМ СРПСКЕ ВОЈСКЕ

Позивамо вас на презентацију фасцинантног пројекта "Албанска голгота: 100 година касније".

Пројекат су 2015. године реализовала четворица младића, професионалних спортиста и планинара, са циљем да на јединствен и изузетно достојанствен начин обележе стогодишњицу Првог светског рата и догађаја повлачења врха српске државе, војске и народа преко планина Црне Горе и Албаније, познатог као Албанска голгота, догађаја који је српску војску и српски народ уписао у књигу херојства, страдања и мучеништва. Али та Голгота довела је и до васкрса српске војске и српске државе, до коначне победе у Великом рату и тријумфалног повратка у Отаџбину.

Високогорска експедиција пешке је прешла путању којом се кретала главнина српске војске зиме 1915/1916.године. Тачно сто година од објављивања повлачења, они су из Пећи кренули на пут и, преко Чакора и Проклетија, пешке стигли до албанске обале. Реконструкција повлачења српског народа у јеку рата по залеђеним ободима Проклетија, у страху од смрзавања, глади и најезде непријатеља, имала је за циљ да ода пошту прецима и обележи страдање Срба који је значајно променило ток савремене историје.

Ова експедиција је прошла исти пут, под другим околностима, али са истом љубављу према Србији, и са великим поштовањем према онима који пре сто година нису размишљали о својим животима, већ само о будућем животу њихове отаџбине. На том путу снимљен је изузетан материјал, који представља право богатство и непресушан извор подсећања на националну и војну историју.

Чланови ове експедиције су: Ненад Митровић, официр Војске Србије, члан војног оријентиринг тима и планинар, Немања Нешковић, инжењер информационих система и инструктор алпинизма, Марко Марковић, економиста који је дипломирао у Женеви и прешао многе врхове од Алпа до Анда и Марко Николић, алпиниста.

У организацији Универзитетска библиотеке у Нишу, п резентација овог пројекта ће се одржати у згради Официрског дома, сала 2, 17. јануара у 19 часова.

Дођите да из прве руке чујете њихове импресије са овог невероватног путешествија! Улаз је слободан.