19.05.2018.  

 

ИЗЛОЖБА „ГУСТАВ КЛИМТ: ПРЕТЕЧА МОДЕРНЕ“ У НОЋИ МУЗЕЈА 

    

najava

 

Као централни догађај обележавања важног јубилеја, стогодишњице од смрти Густава Климта, творца бечке сецесије, у Великој сали Универзитетске библиотеке „Никола Тесла“, у суботу, 19. маја 2018. године, од 19 часова, отвара се специјална, документарна изложба.

Густав Климт (1862-1918) репрезентује епоху која одјекује до данашњег дана и која и данас изазива одушевљење. Уметник, чији су трагови стваралаштва најприсутнији у Бечу, имао је великог утицаја на период око 1900. године, заједно са својим савременицима Јозефом Хофманом, Отом Вагнером, Јозефом Маријом Олбрихом, Ричардом Герстлом, Егоном Шилеом и Оскаром Кокошком. Године 2012. Густав Климт би напунио 150 година. Тим поводом, Беч је ту годину обележио под мотом: „Густав Климт и рођење модерне“.

Ове године навршава се 100 година од смрти овог великог уметника. На прекретници између 19. и 20. века, Беч је, као престоница Аустроугарске монархије и духовно средиште Европе, поред Париза, Минхена и Лондона, био једна од колевки модерне, а 1910. године са преко два милиона становника, био је један од пет највећих градова на свету. Уметност, књижевност, архитектура и наука су доживеле свој врхунац, за кратко време је настало нешто сасвим ново, што је утирало пут новим стремљењима, и то густином и динамиком које су до данас остале без премца. Дела Густава Климта представљају јединствени уметнички одраз стваралачког пута, од времена царске архитектуре хисторизма до почетака апстракције. Изложба „Густав Климт: претеча модерне“ приказује најважније догађаје на његовом путу ка целовитом уметничком делу.

Изложбу „Густав Климт: претеча модерне" реализују Аустријски културни форум из Београда, Универзитетска библиотека „Никола Тесла“ и Удружење грађана „Млади амбасадори“, уз подршку компаније Фриком.

Током трајања изложбе, тачније 25. маја 2018. године, од 18 часова, предвиђена је и пројекција играног филма „Климт“, редитеља Раула Руиза, коју је омогућила компанија Фриком. Посетиоци отварања изложбе имаће прилику да уживају у новом укусу ФРИКОМ Grandissimo сладоледа, инспирисаног Климтовим ремек-делом „Пољубац“.

Изложба ће бити отворена до 27. маја 2018. године.

 Улаз је слободан. Добродошли!