20.04.2017.  

           КОРИСНЕ БЕСКОРИСНЕ СЛИКЕ

 

 

           slike  


        

 Изложба "Корисне бескорисне слике" настала је као плод бунта против друштвених мрежа, које трансформишу фотографију на бескористан, једноставан и предвидив начин. Тиме је створена оригинална серија радова "бескорисних слика", повезаних међу собом прецизном естетиком, која буди напетост кроз интимни и лични начин читања.

Серија провокативних фотографија приказује наизглед обичне, свакодневне ситуације, у којима аутор тражи од нас да се зауставимо, ослободимо машту и допремо до сржи која стоји иза фотографија. Од нас се тражи да добро погледамо и замислимо шта ће се десити након или шта се десило непосредно пре момента приказаног на фотографији. Оне омогућавају публици да завири иза бензинске пупме ноћу, погледају у човека без лица или човека који седи у позоришту, ослобађајући њихову имагинацију. Провоцирајући просечно, ове фотографије причају причу, постављају питања и стварају визију где неизвесност постаје објектив кроз који посматрамо свет. Мантуано је користио смартфон како би усликао своје Бескорисне слике, као што то раде сви на друштвеним мрежама, иако његова визија иде даље од самог медија и успева да створи осећај напетости кроз интимни и лични начин сагледавања света.

 

Кристијан Монтануо је отпочео своју фотографску каријеру разним уличним репортажама с циљем да истакне однос између човека и јавног простора, између територије и хронике. Као професионални новинар реализовао је бројне документарце и видео клипове за које је радио фотографију и едитинг видео.

 

Године 2010. похађао је мајсторски курс урбане фотографије у Међународном центру за фотографију у Њујорку а 2013. оснива групу One Shot Image. Од тада се углавном бави фотожурнализмом објављујући своје фотографије у значајним италијанским и светским магазинима.

Изложба је део пројекта "Културно пролеће all’italiana", који се организује у сарадњи са Младим амбасадорима, Италијанским институтуом за културу из Београда и културним центром Купина биоскоп. Више о пројекту:  https://goo.gl/tIWEwn

 

Отварање изложбе је у четвртак, 20. априла 2017. године, у 17 часова, у великој сали Универзитетске библиотеке у Нишу.

Улаз је слободан.