26.10.2020.  

 

ЧЕТВРТИ ФЕСТИВАЛ ПОЉСКИХ ФИЛМОВА „ВИСЛА“ У НИШУ


 Visla


Четврти међународни фестивал пољских филмова "Висла" биће одржан у свечаној сали Универзитетске библиотеке „Никола Тесла“ у Нишу, од 26. до 30. октобра 2020. године, у организацији Младих амбасадора.

Kритици јавности биће изложени највреднији пољски филмови, добитиници награда на пољским, као и светским фестивалима. Фестивал пољских филмова "Висла" биће непоновљива прилика за упознавање са филмовима, који нису дистрибуирани у локалним биоскопима.

На програму ће бити:

 

26. октобар, понедељак, 17.30

ЗАБАВА ЗАБАВА

Режија: Kинга Дебска, 2018, 88 мин.

Три испреплетене приче жена које имају проблема са алкохолом. Дорота је сјајна тужитељица. Ослањајући се на имунитет, покушава да избегне одговорност за прекршаје који су почињени „под утицајем“. Супруг, познати политичар, помаже јој да свој проблем с алкохолом држи у тајности и извлачи је из разних невоља, али полако губи стрпљење. Угледна дечја хируршкиња Тереса изгубила је породицу због пијанства и остао јој је само посао у болници у којој је шефица одељења. Ситуација измиче контроли када дође на дежурство под утицајем алкохола. Студенткиња Магда воли ноћни провод, а пошто одлично учи и има сјајан посао, нико јој то не замера. Девојка у једном тренутку губи тло под ногама, када се догоди трагедија након што се напила до бесвести.

 

27. октобар, уторак, 17.30

ПЛАВИ ХАХАРИ

Режија: Цезарy Грзесиук, 2018, 94 мин.

Навијање је попут религије. Верујете да то има смисла и да је „Ruch Chorzów“ најбољи тим на свету. Све док имаш ту веру, не сумњаш - каже један од ликова у филму. „Плави хахари“ су својеврсна почаст навијачима „chorzówskog“ клуба, који игра у Првој лиги. Цезарy Грзесиук пред камером испитује друге страствене фанове Руцха, између осталих режисера Kазимиерз Kутза и писца Војциецха Kуцзока. Међутим, мање их пита за вољени клуб, а више за суштину и читав смисао навијања. Режисер се зближио са њиховом заједницом и доспео је до групе ултра хулигана, односно Психофанова. Снимио је такође оне хулигане којима је улазак на стадион забрањен. Снимање филма је трајало 11 година.

 

28. октобар, среда, 17.30

ГВОЗДЕНИ МОСТ

Режија: Моника Јордан-Модзиановска, 2019, 84 мин

У средишту ове приче је љубавни троугао који има обележја греха и осећања срама. Kацпер који ради као надзорник у руднику, има аферу са супругом свог пријатеља са посла. Kако би могао да се виђа са љубавницом, шаље га у најдубље и најопасније делове рудника. Међутим, у филму Јордан-Модзиановске сусрећемо се са људима од крви и меса, па када се деси несрећа и Оскар остаје заробљен у руднику, љубавници се придруже акцији спасавања. Немогућност суочавања са заробљеним Оскаром тера их да одговор пронађу у себи. Вођени осећајем кривице (можда ирационалним), ликови покушавају да поново пробуде најбољи део себе, а поред мрачних пећина рудника на свету постоје и много мрачнија подручја, налазе се на дну људског срца.

 

29. октобар, четвртак, 17.30

ПЛАНЕТА САМАЦА 2

Режија: Сам Акина, 2018, 120 мин.

Наставак хита у који су се заљубили милиони гледалаца. Веза Ање и Томека пролази кроз озбиљну кризу. Он, познати шоумен, уопште нема намеру да се скраси. Супротно томе, она жели озбиљну везу. У међувремену се на хоризонту појављује Александар - милионер очаран Ањом, власник апликације Планета Самаца, уверен да су он и романтична наставница музичког одгоја створени једно за друго.

 

30. октобар, петак, 17.30

БЛОK KРАТKОМЕТРАЖНИХ ФИЛМОВА СТУДИЈА МУНKА

Режија: Војциецх А. Хофманн, 2018, 98 мин.

БРИФИНГ, режија: Филип Дрзевиецки

ЉУБАВ 404, режија: Агата Баумгарт

ОПУШТАЊЕ, режија: Агниесзка Елбановска

СВЕТ KОЈИ ЈЕ ОДЛЕПРШАО НА ЛЕЂИМА KРАВЕ, режија: Војциецх А. Хофманн
КОРИСНИЦИ, режија: Јакуб Пиатек

Улаз је бесплатан. Током пројекција биће поштоване све здравствене препоруке које се тичу епидемије корона вируса.

Добродошли!