03.10.2022.  

 

ИЗЛОЖБА СТУДЕНТСКИХ РАДОВА „МАЛИ ФОРМАТ“

 Plakat za izlozbu Mali format, 45x 30cm веб

У оквиру прославе двадесет година Факултета уметности у Нишу, Департман за ликовне уметности, заједно са Факултетом, ове године покреће изложбу студентских радова „Мали формат“, са циљем успостављања континуиране излагачке праксе и сарадње са Факултетима/Академијама уметности, колегама и студентима.

Изложба студентских радова „Мали формат“ истиче значај технике цртежа и радова, који линијом излазе у поље проширених могућности. Укључује, како класичне цртаће технике, тако и истраживачке експерименталне радове малог формата, који проширују изражајне могућности цртежа на папиру, објекте, инсталације, анимације, видео радове...

На позив за учешће у овој манифестацији одазвало се шест факултета: Академија уметности у Новом Саду, Факултет примењених уметности Београд, Факултет ликовних уметности Београд, Факултет уметности Универзитета у Приштини, са привременим седиштем у Звечану – Косовска Митровица, Филолошко-уметнички факултет Универзитета у Крагујевцу и домаћин, Факултет уметности у Нишу.

Изложба обухвата преко двеста педест студената-излагача и око педесет професора-ментора. Нишкој публици биће приказано  преко сто педесет радова на папиру, десетак видео радова/анимација и око тридесет објеката/скулптура.        

Изложба се приказује на три локације, у три изложбена простора. 

Отварање изложбе у Универзитетској библиотеци „Никола Тесла“, Кеј Мике Палигорића 2а, је у 13,30 часова, са музичким наступом Дамјана Станковића, студента друге године основних академских студија Извођачке уметности, модул Гитара, ментор ванредни професор мр Милош Јањић, који ће извести „Инвокацију“ и „Плес“ Хоакина Родрига.

Отварање изложбе у Галерији НКЦ, Булевар др Зорана Ђинђића 37, је у 15,00 часова.

Отварање изложбе у Концертно-изложбеном простор ФУ у Нишу, Књажевачка 2а, је у 16,00 часова.

Изложбе у Универзитетској библиотеци „Никола Тесла“ и Концертно-изложбеном простору ФУ у Нишу биће отворене до 3. новембра 2022. године, а изложба у Галерији НКЦ до 8. октобра 2022. године.