06.10.2021.  

 

ИЗЛОЖБА „НИКОЛА ТЕСЛА И ВИСОКА ТЕХНИЧКА ШКОЛА У ГРАЦУ

 

NT 

 

 Универзитетска библиотека „Никола Тесла“ из Ниша и Аустријски културни форум из Београда вас позивају на свечано отварање изложбе „Никола Тесла и Висока техничка школа у Грацу“ у среду, 6. октобра 2021. године у 18 часова, у свечаној сали Универзитетске библиотеке.

На отварању ће се присутнима обратити директор Аустријског културног форума, господин Адријан Фајкс и управница Универзитетске библиотеке, госпођа Снежана Бојовић.


Сама изложба посвећена је годинама у Грацу генијалног проналазача Николе Тесле и протеже се од његових студентских дана до Теслиних трагова у садашњости. Посебно се бави Теслиним односом са Високом техничком школом у Грацу, у то време познатом као k.k. Technische Hochschule (Царска и краљевска Висока техничка школа), где је студирао од 1875. до 1878. године и на којој је за своја достигнућа добио почасни докторат 1937. године. Поред најважнијих прекретница у Теслином животу и његових техничких достигнућа, изложба такође наглашава како су Теслине идеје имале утицаја на науку и индустрију, развој његове образовне институције у Грацу, данас Универзалног музеја Јоанеум, и како се његово наслеђе одразило на Технички универзитет у Грацу.

 

Узлаз је слободан, уз поштовање свих прописаних епидемиолошких мера.

Добродошли!