16.05.2019.  

 

  ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ „КО ЈЕ НАМА СВЕТИ САВА?“

 

   Sveti Sava 2

 

У оквиру обележавања Дана Универзитетске библиотеке „Никола Тесла“, у холу Библиотеке, у четвртак, 16. маја 2019. године, у 12 сати, биће отворена изложба, под називом „Ко је нама Свети Сава?“. Аутор изложбе је виши библиотекар, Јелена Глишић.

Повод за овогодишњу изложбу Библиотеке јесте национални јубилеј: осам векова независности Српске цркве. Но, аутокефалност, за коју се изборио, и крст њеног спровођења у дело понео, као први српски архиепископ, Свети Сава, само је један од мотива изложбене поставке, посвећене: најзначајнијем српском светитељу (његовом историјском, породичном и духовном окружењу), апостолу, првом духовном учитељу и архипастиру, чијом руком је овенчан круном први српски православни монарх (Стефан Првовенчани); проповеднику и тумачу речи Божије; свенародном просветитељу; државотворцу (заједно са оцем, Светим Симеоном) и миротворцу; утемељивачу црквене и грађанске легислативе, медицинске науке и многих књижевних родова; оснивачу првих болница, задужбинару и градитељу многобројних светиња; непоколебљивом борцу за чисту веру и социјалну правду; стројитељу Православља у Срба, према чијем jе имену и назвaно Светосављем.

Нарочит допринос изложби јесу литерарни и ликовни радови малих светосаваца, ученика петог и седмог разреда основне школе „Свети Сава“ из Ниша.

Присутнима ће се обратити управник Библиотеке, Снежана Бојовић, а изложбу отворити декан Филозофског факултета у Нишу, проф. др Наталија Јовановић.

Улаз је слободан. Добродошли!