10.07.2016.  

 

160 ГОДИНА ТЕСЛИНОГ РОЂЕЊА И ДАН НАУКЕ


Tesla 14 - 1916 

  

Широм наше земље и света ове године се разним манифестацијама обележава велики јубилеј – сто шездесет година од рођења Николе Тесле.

Датум рођења Николе Тесле у Србији се обележава и као Дан науке.

***

Почетком маја 2016. године, компанија Телеком Србија покренула је пројекат "Теслин времеплов" како би јединственим мултимедијалним догађајем обележила 160 година од рођења Николе Тесле, који је својим генијалним изумима дао немерљив допринос светској науци.

Симболично, догађај је организован на месту где је Тесла 1892. године провео једну ноћ у Београду, испред Института "Сервантес" у Кнез Михаиловој улици,

Овом приликом премијерно је приказана прва 4Д пројекција посвећена животу и многобројним значајним делима Николе Тесле. У стилу ненадмашног визионара Николе Тесле, пројекат представља пројекције као идеалну синтезу савремене технологије и уметности, које се приказују на фасадама зграда.

***

У Туристичкој организацији Србије (ТОС), 21. маја 2016. године одржана је интерактивна изложба "Моја Србија".

Посетиоцима је представљен "Тesla escape room", где су они имали прилику да кроз игру решавају загонетке логичким размишљањем и тимским радом, и на тај начин "уђу у тајанствени свет Николе Тесле".

***.

У сарадњи са Туристичком организацијом Србије, Кластер путева културе овај велики јубилеј обележава једномесечном манифестацијом Тесла дани 2016.

Током читавог јула 2016. године, бројним занимљивим изложбама, експериментима, предавањима, необичним турама и обиласцима, као и разним другим дешавањима, инспирисаним Николом Теслом и његовим животом, као и Ђорђем Станојевићем и временом електрификације и индустријализације Србије, биће широм Србије прослављен 10. јул - Теслин рођендан.

Манифестација Тесла дани је део руте Путевима Тесле кроз Србију, која обухвата сам Музеј Николе Тесле, Београд из угла Николе Тесле – све оно што је Тесла видео и обишао када је 1892. године посетио Београд, Неготин као родни град Ђорђа Станојевића, и десет малих старих хидроелектрана Електропривреде Србије, које су прави мали живи музеји, а настале су махом захваљујући великом пријатељству и сарадњи Тесле и Станојевића. На Путевима Тесле је још и Музеј Јована Јовановића Змаја, Теслиног омиљеног песника, у Сремској Каменици, затим манастир Шишатовац, одакле потиче прича о Теслиној љубави према голубовима, као и Завичајни комплекс Михајла Идворског Пупина, Теслиног савременика, пријатеља и донекле ривала.

***

У Великој дворани Коларчеве задужбине у Београду, 1. јуна 2016. године, у организацији Музеја Николе Тесле и Секретаријата за културу града Београда, одржана је свечана академија поводом годишњице рођења нашег највећег проналазача.

Тај датум одабран је за свечану академију, због тога што је 1. и 2. јуна 1892. године Тесла једини пут посетио Београд.

На академији је био приказан и филм о Николи Тесли у продукцији Музеја Николе Тесле, док су у холу Коларчеве задужбине били изложени експонати Музеја.

***

Музеј Николе Тесле , као најзначајнија установа која чува Теслину заоставштину, у оквиру прославе 160 година Теслиног рођења, планирао је низ активности, које су започете отварањем изложбе "Никола Тесла - човек будућности" у Цанкарјевом дому у Љубљани 11. априла ове године.

Поставка Музеја ће бити осавремењена и обогаћена већим бројем Теслиних личних и оригиналних предмета из његове заоставштине, а биће отворена 8. јула.

За 8. јули је најављено и отварање прве изложбе у окружењу виртуелне реалности под називом "Доживи Теслу", која ће омогућити посетиоцима да "сретну" Теслу и "прошетају" просторима у којима је велики научник радио и боравио. Од 23. јуна до 15. јула, на Савском шеталишту на Калемегдану, биће изложен велики број фотографија и докумената који се чувају у Музеју, као и модел Теслиног високонапонског трансформатора који ће први пут бити приказан јавности.

Поводом 160 година Теслиног рођења и Дана науке у Србији,, у Српској академији наука и уметности биће одржан научни скуп, док ће у Галерији науке и технике САНУ бити приређена изложба посвећена Теслином доприносу електроенергетици. У плану је и да поставка "Фотографије из Теслиног албума" у данима око 10. јула - Теслиног рођендана, дочекује госте Београда на аеродрому, који и носи његово име.

***

У оквиру манифестације „Тесла дани 2016“, у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ у Београду, 8. јула 2016. године, отвара се изложба „Вечити геније... светлост која траје“. Аутори изложбе су Оја Кринуловић, Миле Стијеповић и Игор Живановић, библиотекари Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“.

***

Поводом овог великог јубилеја, у Карађорђевом парку у Београду постављен је споменик Николи Тесли. Споменик се налази на платоу између Храма светог Саве и Народне библиотеке, а рад је вајара Николе Коке Јанковића и дар добротвора Момчила Моше Тодоровића.

На Калемегданској тврђави представљен је Теслин трансформатор напона 12 милиона волти, чије варнице могу да досегну висину до чак девет метара. Трансформатор је савремена реплика оног који је Тесла конструисао у Колорадо Спрингсу 1899. године, важи за један од најјачих на свету, а користи се за производњу високог напона и високе фреквенције.

Постављање Теслиног трансформатора, уз пригодну изложбу, део је манифестације „Буди као Тесла”, чији су организатори Музеј Николе Тесле и компанија Samsung.

***

Након Београда и Новог Сада, од 18. до 20 јуна 2016. године, дигитална представа и уметнички пројекат у 4Д пројекцији компаније Телеком Србија, под називом “Теслин времеплов”, била је приказана и у Нишу, на Тргу краља Милана.

Велики број Нишлија имао је прилику да, путем спектакуларних 4Д пројекција, крене на путовање кроз необичну животну причу славног научника, упознајући се са његовим најзначајнијим достигнућима.

***

Поводом дана Универзитетске библиотеке Никола Тесла” и 160 година од рођења научника чије име с поносом носи, Библиотека је, у сарадњи с Универзитетом у Нишу, Музејом Николе Тесле (Београд) и Електронским факултетом (Ниш) – ЦИИТ лабораторија, дана 18.05.2016. године у својој галерији, организовала изложбу „Никола Тесла и Хјуго Гернсбек: сарадња два велика ствараоца и визионара“, предавање „Никола Тесла и Хјуго Гернсбек – тандем генијалних умова и презентацију Пројекат компјутерске симулације и 3Д моделирања оригиналних патената Николе Тесле 2006-2016: интернационална достигнућа.

            Предавање је одржао г. Владимир Јеленковић (Музеј Николе Тесле, Београд, који је са колегом Зораном Јовановићем Јус-ом и аутор изложбе), а презентацију проф. др Владан Вучковић (Електронски факултет Универзитета у Нишу).

            Овим поводом Библиотека је урадила и најновији каталог литературе о Николи Тесли.

pdf new Kaталог публикација у фонду Универзитетске Библиотеке