17.04.2018.  

 

КУЛТУРНО ПРОЛЕЋЕ ALL 'ITALIANA

     allitaliana

Позивамо вас на отварање манифестације „Културно пролеће all’italiana #2“ у Нишу.

Дана 17. априла од 18 ч. у Универзитетској библиотеци „Никола Теслау Нишу, биће отворена изложба „Живео Кавандоли“ у којој учествује преко сто међународних уметника, карикатуриста и аниматора, који су својим делима реинтерпретирали цртеже или фигуру Кавандолија.

Предавање директора Италијанског института за културу Давидеа Скалманија о италијанском језику и култури биће одржано истог дана, од 18.15 ч. 

Давиде Скалмани је историчар, аутор великог броја историјских и филозофских књига и стручних текстова. Предавао је на Универзитетима у Сеулу и Бостону. Пре Београда, радио је у Италијанском институту за културу у Мексико Ситију, Мадриду и Виљнусу. Од 2015. године је директор Италијанског института за културу у Београду.

*Предавање ће бити одржано на енглеском језику.

Изложба “Живео Кавандоли” представља омаж великом стрип аутору Освалду Кавандолију (1920-2007), италијанском аниматору, редитељу и карикатуристи, познатом, пре свега, по томе што је створио и анимирао лик из цртане серијe Ла Линеа. Кавандоли је створио Ла Линеа 1969. године, у рекламне сврхе, за италијанског произвођача беле технике, али се убрзо потом стрип преселио на мале екране и постао познат широм света. Ова анимирана серија која је “прошетала” у више од 250 епизода, обележила је детињство многих генерација. Главни лик је човек који хода по бесконачној линији и у непрестаној је комуникацији са својим аутором. Реч је о производу екстремне графичке синтезе. Приче које нам интрпретира представљају трагикомичне ситуације свакодневице просечног човека. Кавандолијева рука се, с времена на време, појављује у кадру како би била у интеракцији са својим ликом, стварајући препреке или решавајући за њега одређене ситуације са само неколико потеза оловке. Ла Линеа је, дакле, неодвојива од свог аутора, који је обележио италијанску историју графике и дизајна, масовних комуникација, као и италијанску колективну свест.

Изложба ће бити отворена у Великој сали Универзитетске библиотеке „Никола Тесла“, до 1. маја 2018. године.

Дођите да се ближе упознате са италијанском културом!

 

"Културно пролеће  all’italiana #2" организују Млади амбасадори, Италијански институт за културу у Београду, Универзитетска библиотека "Никола Тесла" и Биоскоп Купина филм.