22.06.2017.

 

ПРЕДАВАЊЕ „ЗЕМЉА НИЈЕ РАВНА ПЛОЧА“

 

 

      karta       
  

Универзитетска библиотека „Никола Тесла“ и ЕУ Инфо кутак Ниш позивају вас, са великим задовољством, на још једно академско предавање, под називом „Земља није равна плоча“, које ће одржати доцент др Милан Ђорђевић, у Свечаној сали Универзитетске библиотеке, у четвртак, 22. јуна 2017. године, са почетком у 18 сати.

Предавање је део циклуса академских предавања, која Универзитетска библиотека и ЕУ Инфо кутак реализују у току овог семестра.

У фокусу овог предавања биће презентација картографских пројекција. Картографска пројекција представља начин приказа Земље на равни (трансформација координата са тродимензионалног сфероида у дводимензионалну раван). При томе неизоставно долази до грешака, јер свака географска карта представља слику искривљене стварности. Код квалитетних карата искривљен је само онај део стварности који је најмање битан, док је најмању деформацију претрпело оно најзначајније. Картографи генерацијама траже начине како да „најбоље греше“.

Посетиоци ће, између осталог, моћи да чују који све начини трансформација постоје: у које сврхе треба користити које пројекције; које пројекције треба користити на картама света; шта је спорно у вези са даљом употребом често коришћене Меркаторове пројекције; коју пројекцију користи Google Maps, а коју школе у Бостону.

Милан Ђорђевић је основну школу и гимназију завршио у Нишу, где је на Одсеку за географију Природно-математичког факултета Универзитета у Нишу дипломирао 2006. године и стекао звање дипломираног професора географије (мастер студије). Након дипломирања уписао је на Географском факултету Универзитета у Београду још једне мастер студије. Докторске студије завршио је на Природно-математичком факултету у Новом Саду, где је 2016. године успешно одбранио докторску дисертацију.

Од 2008. године ради на Одсеку за географију Природно-математичког факултета у Нишу, где је и  изабран у звање доцента. Предаје предмете: Картографија, Тематско картирање и Географски информациони системи.

У току студија, био је стипендиста Фонда  за младе таленте Републике Србије и похађао праксу у Холандији. Године 2009. добио је стипендију Erasmus Mundus External Cooperation Window – пројекат Basileus за стручно усавршавање, у ГИС центру Универзитета Лунд у Шведској.

Присуство предавању је бесплатно, али Вас из организационих разлога молимо да своје присуство потврдите до среде, 21. јуна, до 17 сати, на мејл This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., или број 018/254-461.