21-23.11.2023.  

 

ФЕСТИВАЛ ПОЉСКИХ ФИЛМОВА

 

 visla

 

Фондација „Вспиерам“ и Млади амбасадори, уз подршку Универзитетске библиотеке „Никола Тесла” по седми пут организују фестивал пољских филмова „Висла”.

Празник пољских филмова трајаће у Универзитетској библиотеци „Никола Тесла“, од 21. до 23. Новембра.

Гледаоце очекује разноврстан програм који се састоји од најновијих пољских продукција, које је препознала пољска и страна публика. Приказаћемо сјајне и награђиване дебије и нова дела режисера, чији смо рад представљали претходних година.

На програму ће бити:

21. новембар у 17.30 сати

„25 ГОДИНА НЕВИНОСТИ“

Жанр: драма

Режија: Jan Holoubek

Трајање: 116 минута

"25 година невиности" - редитељски деби Јана Холубека - је дирљива сензационална драма, заснована на стварним догађајима који су погодили целу Пољску. Реч је о причи о животу Томаша Коменде - младића неправедно осуђеног на 25 година затвора због силовања и убиства тинејџерке. Творци филма покушавају да пронађу одговоре на питања која и данас муче све. Како се ово могло десити? Зашто је невин човек морао да чека правду 18 година у ћелији?

22. новембар у 17.30 сати

„БРИЖИТ БАРДО ПРЕДИВНА“

Жанр: драма

Режија: Lech Majewski

Трајање: 122 минута

У Народној Пољској је средина 20. века. Главни јунак Адам живи са мајком, коју узнемиравају службеници Службе безбедности. Адамов отац је бранио Албион као пилот у Другом светском рату и више се за њега није чуло. Није познато да ли је остао у Енглеској или се вратио у земљу и крије се да би избегао прогон. Од њега стижу пакети и разгледнице, али Адам, који никада није видео свог оца, сумња да пакете шаље неко други. У школи стално сања да ће његов отац једног дана спустити свој Спитфајер на прашњаво игралиште и подићи облак прашине из којег ће херојски изаћи жив и велик.

23. новембар у 16.30 сати

„КРШТЕЊЕ“

Жанр: комедија манира

Режија: Jakub Skoczeń

Трајање: 88 минута

Децембар 1981. Неки су говорили да је ванредно стање „заштитило Пољску од слома државе”, док је већина овај догађај недвосмислено протумачила као „ударац на дух Пољске и да су све наде у трену нестале”. А управо тај „губитак наде” забринута Маријана (Катарзyна Фигура) жели да спречи на дан крштења свог најмлађег унука. Мајка, бака и ватрена католкиња, која радо упућује своје молитве Пресветој Богородици – Маријана, само сања о помирењу породице која је већ довољно завађена. Синови и ћерке су тешком муком стигли до куће у планинама, а ова жена чини апсолутно све да не сазнају за проглашење ванредног стања. А у овој породици има много разлога за свађу

23. новембар у 18 сати

„ЦРНА ОВЦА“

Жанр: драма, комедија

Режија: Aleksander Pietrzak

Трајање: 102 минута

Магда и Арек имају складан брак са 25 година искуства. Брину о болесном деди. Живе са сином Томеком, који је у дугогодишњој вези са својом девојком Ашјом. Чини се да је све у реду - типична породица. Па ипак... Магда, професорка у католичкој средњој школи, крије да више воли жене, Арек већ дуго не може да нађе посао, а Томек, популарни јутјубер, води се пре свега сопственим интересима. Нелагодност почиње када Магда, уморна од скривања, одлучи да прати своје срце, што покреће лавину догађаја који следе. Ашја раскине са Томеком, деда нестаје, а Арек има проблема да се снађе у новој стварности, након одласка супруге. Када кризе, сукоби и дуго потискиване жеље коначно експлодирају, свако почиње да живи сам за себе. Или барем му се тако чини... Да ли ће сваки од јунака наћи свој пут до среће?