09.11.2023.  

 

ИЗЛОЖБА „БИЉЕ И КАМЕЊЕ – H2O“

 

Biljeikamenje 


Позивамо вас на свечано отварање изложбе „Биље и камење-H2O“, аутора др Марјана Никетића, музејског саветника Природњачког музеја и дописног члана САНУ, која се организује у сарадњи Српске академије наука и уметности, Огранак САНУ у Нишу, Природњачког музеја у Београду и Универзитетске библиотеке „Никола Тесла“.

Отварање је заказано за четвртак, 9. новембар 2023. године у 18 сати, у Свечаној Сала Универзитетске библиотеке у Нишу, Кеј Мике Палигорића 2, Ниш

 

О изложби: Фотографије, као погодни инструменти у дочаравању лепота природе, добијају додатну димензију када се посматрају кроз окулар природњака. Уколико им је фокус усмерен на микростаништа у обалној зони водених токова, оне прерастају у пејзажне вињете. А овај мали и готово неприметан свет, који се простире испод наших ногу, крије раскошан визуелни амбијент.

Изложба представља визуелни одраз вишегодишњег проучавања биљног света на претежно стеновитој геолошкој подлози широм Балканског полуострва. Као саставни део тематског циклуса „Биље и камење – геоботаничке скице“ ова природњачка изложба обухвата двадесетак ауторских фотографија, димензија 45×60 центиметара, на тему физичке, хемијске и биотичке интеракције између воде и стена са околном флором, фауном и вегетацијом на обалама мора, језера, река и потока.

Фотографије осликавају широки спектар микропејзажа природе: од смирених формација биљака на слатини, преко акварелских одраза дрвећа на бактеријском филму, до светлуцавих фрагмената насталих игром таласа, светлости, сенке и камења, где се ствара танка линија оптичких илузија.

Такође, приказана естетика природе на фотографијама није сведена само на статус визуелне појаве, она садржи и едукативну надоградњу, документујући с научног аспекта поједине фактографске појаве на нашим просторима, међу којима неке још увек нису објављене за науку.

Поред жеље да фотографијама дочара разноврсност и лепоту специфичног дела природне баштине, аутор жели да пошаље јасну поруку да је неопходан брижљивији приступ у њеној заштити и очувању, како би и наредна поколења могла да је истражују, фотографишу и уживају у њеним чарима.

О аутору: Др Марјан Никетић, природњак, ботаничар и фитотаксоном, дуги низ година фотографише пределе, станишта и васкуларне биљке широм Балканског полуострва.  Запослен је као кустос у Природњачком музеју у Београду и дописни је члан Српске академије наука и уметности. Укључен је у више научних пројеката везаних за очување и заштиту угрожених биљака у Србији. 

Аутор је једне самосталне и неколико групних изложби фотографија са мотивима природе, са којих је и добитник признања. Његове фотографије су фокусиране на морфолошке специфичности ендемичних цветница у природном окружењу. Посебно су препознатљиве по аутентичном колориту јарких цветова наспрам тамнијег неба.

На овој изложби, он по први пут презентује своје снимке из домена дискретне пејзажне фотографије.

Изложба је намењена широкој публици свих узраста и различитих интересовања, а биће отворена до краја децембра 2023. године.

Улаз је слободан. Добро дошли!