ТЕМПУС ПРОЈЕКТИ

У КОЈИМА ЈЕ УЧЕСТВОВАЛА УНИВЕРЗИТЕТСКА БИБЛИОТЕКА У НИШУ

                                                 

                                                          s1

 

Темпус је програм Европске Уније чија је намена да помогне процесе социјалних и економских реформи у државама-партнерима.

У центру пажње Темпус програма је развој система високог образовања у овим земљама, који се остварује кроз најужу могућу сарадњу са партнерима из свих држава чланица Европске Уније. Овај програм заснива се на чињеници да су високошколске институције посебно значајне за процесе социјалне и економске транзиције, као и за културни развој; оне су такође и центри експертизе и људских потенцијала и обезбеђују оспособљавање нових генерација лидера.

 

ТЕМПУС ПРОЈЕКАТ UM_JEP 16059/2001

ИЗГРАДЊА КООПЕРАТИВНЕ МРЕЖЕ АКАДЕМСКИХ БИБЛИОТЕКА У СРБИЈИ

 

Од 2002 до 2004. године, Универзитетска библиотека у Београду, Универзитетска библиотека у Нишу и Универзитетска библиотека у Крагујевцу, биле су партнери на заједничком европском пројекту у оквиру Темпус програма, под називом „Изградња кооперативне мреже академских библиотека у Србији“ (Building Cooperative Academic Library Network in Serbia: Library Information System Development at the Universities of Belgrade, Niš and Kragujevac).

Партнери на пројекту из Европске уније били су Универзитетска библиотека Хумболт универзитета у Берлину (Немачка), Универзитетска библиотека Мидлсекс универзитета у Лондону (Велика Британија), и Универзитетска библиотека Универзитета у Бечу (Аустрија).

Главни циљ пројекта био је успостављање и модернизација мреже академских библиотека у Србији, како би оне биле у могућности да се укључе у савремене библиотекарске трендове развијених земаља.

Током пројекта постигнути су следећи резултати: повезивање универзитетских библиотека у Србији и успостављање узајамног каталога, стандардизација библиотечког софтвера (COBISS) и омогућавање размене података, ревизија постојећих података и њихова конверзија, као и израда интернет страница за све три универзизетске библиотеке и обука библиотекара. Библиотеке су такође добиле и Аlpha сервере.

У току пројекта, формиран је и Конзорцијума библиотека Србије за обједињену набавку (КоБСОН), уз иницијално ангажовање Народне библиотеке Србије, Библиотеке Матице српске, Библиотеке САНУ и универзитетских библиотека из Београда, Крагујевца и Ниша.

Опширније о пројекту у избору Активности / Пројекти.

 

                                                                                         s2 60

 

ТЕМПУС ПРОЈЕКАТ 158764-TEMPUS-RS-TEMPUS-JPGR

 НОВИ БИБЛИОТЕЧКИ СЕРВИСИ НА УНИВЕРЗИТЕТИМА ЗАПАДНОГ БАЛКАНА

 

Од 2010 до 2012.. године, Универзитетска библиотека у Београду, Универзитетска библиотека у Нишу и Универзитетска библиотека у Крагујевцу, биле су партнери на још једном европском пројекту у оквиру Темпус програма, под називом „Нови библиотечки сервиси на универзитетима Западног Балкана" (New Library Services at Western Balkan Universities).

 Поред Универзитета у Београду и Универзитета у Крагујевцу, регионални партнери били су и Универзитет у Сарајеву, Универзитет у Тузли (БиХ) и Универзитет Црне Горе. Партнери из Европске уније били су Универзитет у Бечу (Аустрија), Универзитет у Марибору (Словенија) и Мидлсекс Универзитет у Лондону (Велика Британија).

 Главни циљ пројекта био је је повезивање централних универзитетских библиотека Србије, БиХ и Црне Горе са факултетским библиотекама у јединствени информациони систем.

Током пројекта постигнути су следећи резултати: укључивање преосталих факултеских библиотека у COBISS систем, имплементација библиотечког софтвера COBISS 3, формирање дигиталних репозиторијума ових институција, њихово повезивање и могућност претраживања, као и образовање библиотекара, наставника и студената за њихово коришћење. У оквиру пројекта, урађене су и Стратегије развоја универзитетских библиотека.

 Опширније о пројекту у избору Активности / Пројекти.

 

                                       equi-ed                                                  

ТЕМПУС ПРОЈЕКАТ

ЈЕДНАК ПРИСТУП ЗА СВЕ:

ОСНАЖИВАЊЕ СОЦИЈАЛНЕ ДИМЕНЗИЈЕ У ЦИЉУ ЈАЧАЊА ЕВРОПСКОГ ПРОСТОРА ВИСОКОГ ОБРАЗОВАЊА

Од 2013. године до априла 2014. године, када је и завршен, Универзитетска библиотека је учествовала у још једном Темпус пројекту: ЈЕДНАК ПРИСТУП ЗА СВЕ: ОСНАЖИВАЊЕ СОЦИЈАЛНЕ ДИМЕНЗИЈЕ У ЦИЉУ ЈАЧАЊА ЕВРОПСКОГ ПРОСТОРА ВИСОКОГ ОБРАЗОВАЊА.

Главни циљ овог пројекта је да побољша положај подзаступљених социјалних група у оквиру високог образовања (студенти са инвалидитетом, студенти лошијег материјалалног стања, студенти ромске националности). Координатор пројекта био је Универзитет у Нишу. У оквиру овог веома комплексног пројекта, Универзитетска библиотека „Никола Тесла“ је добила асистивну опрему за слепе и слабовиде особе и отпочела је увођење асистивних технологија у свакодневни рад с корисницима, како би се и особама са оштећеним видом омогућило да користе библиотечке сервисе.

У оквиру овог пројекта Универзитетска библиотека је добила Брајев штампач, електронску лупу, рачунаре и одговарајуће софтвере за слепе и слабовиде особе.

Опширније о пројекту у избору Активности / Пројекти  

 

                                                                                               s3 75